اگر تصمیم گرفتهاید به شیراز سفر کنید، راهنمای سفر کاملی جهت کمک به برنامهریزی شما در سفر شیراز تهیه کردهایم که امیدواریم در این مسافرت لذتبخش به شهر زیبای شیراز و شیرازگردی ما هم به نوبه خود نقشی داشته باشیم. زمان تقریبی برای مطالعه این راهنمای سفر به شیراز حدوداً یک ساعت است.
شهر شیراز در میانه کوههای زاگرس با طبیعتی زیبا در جنوب غربی ایران با باغهایی دلگشا و مناظری دیدنی، در منطقهای باستانی از دل تاریخ سرزمین ایران و میزبان شکلگیری بزرگترین امپراطوریهای دنیای باستان و محل نقشبستن بخش درخشانی از تاریخادبیات، هنر و معماری ایرانی در عصر کهن و دوران معاصر، با مردمی مهماننواز و علاقهمند به تفریح و تفرج، مکانی جذاب برای گردشگران ایرانی و جهانگردان خارجی در دل تاریخ بوده و امروزه نیز با گسترش امکان سفر و رشد گردشگری بهعنوان یکی از شهرهای محبوب مسافران ایرانی و جهانگردان همچنان از مقاصد مورد بازدید است.
شیراز دارای مردمی مهماننواز، تاریخی غنی، جاذبهها و مکانهای دیدنی و فعالیتها و تجربیات منحصربهفرد یک شهر پویا و پر داستان با برندی جهانی به نام شیراز است که در این مطلب از مجله سفر پذیراگشت به آنها میپردازیم تا هم کار را برای گردشگران و مسافرانی که قصد سفر به شیراز دارند را آسانتر کنیم تا بتوانند از وقت خود در شیراز بر اساس علاقهمندیها و اولویتهایشان بیشترین استفاده را داشته باشند و هم برای دوستانی که میخواهند برای سفری نوشتاری به شیراز با ما همراه شوند نیز کمکی کرده باشیم.
فهرست مطالب
- ۱- چرا سفر به شیراز را در برنامه سفرهای خود داشته باشیم؟
- ۲- آبوهوای شیراز در طول سال چگونه است؟
- ۳- بهترین زمان برای سفر به شیراز چه وقت است؟
- ۴- از تهران به شیراز و از دیگر شهرها به شیراز از چه طریقی میتوان سفر کرد؟
- ۵- سفر تهران به شیراز و از دیگر شهرها به شیراز با هواپیما، قطار و خودرو چند ساعت طول میکشید؟
- مسیرهای پیادهروی شیراز برای شیرازگردی در مسافرت به شیراز
- مراکز خرید شیراز شامل بازارهای قدیمی و فروشگاههای مدرن
- بافت تاریخی شیراز و محلهها و گذرهای آن
- خانههای تاریخی شیراز و عمارتهای زیبای آن
- باغهای تاریخی شیراز
- پارکهای عمومی شیراز
- آرامگاههای شعرا و ادبای شیراز
- بقعهها، مساجد و معابد تاریخی شیراز
- موزههای شیراز
- دیگر آثار تاریخی شیراز
- دیدنیها و جاذبههای اطراف شیراز
- وسایل نقلیه عمومی در شیراز جهت شیرازگردی
- رستورانهای شیراز
- هتلهای شیراز
- صنایع دستی و سوغاتی شیراز
- خوراکیها و غذاهای سنتی شیراز
- نقشه شیراز
- تور شیراز پذیراگشت
در ابتدا به چند سؤال اساسی در مورد برنامهریزی برای سفر به شهر شیراز پاسخ میدهیم.
۱- چرا سفر به شیراز را در برنامه سفرهای خود داشته باشیم؟
شهر گلوبلبل، شهر باغها و تاکستانها، شهر حافظ و سعدی شیرازی، شیرازیهای مهماننواز، بهار و اردیبهشت شیراز، شهر دارالعلم، شهر بازارهای قدیمی و مدرن، شهر کافهها و رستورانهای متعدد همه دلایل و صفتهایی هستند که میتوانند باعث شود شیراز را در اولویت ایرانگردی خود قرار دهید. اما ممکن است برای برخی افراد نیز دلیل ویژهای نیز وجود داشته باشد که عازم شهر شیراز شود:
- انتخاب سفر به شیراز در ایران که دارای شهرها، روستاها و طبیعتی متنوع و جذاب برای گردش، تفریح و ماجراجویی است شاید برای هر ایرانی حسی درونی برای سفر در یکی از شهرهای شگفتانگیز و پراهمیت ایران با مردمی خونگرم و پذیرای مهمان باشد.
- اما شیرازگردی میتواند بخشی از برنامه مسافر ایرانگردی باشد که گردش در شیراز برای او بخشی از سفرهای گسترده او در ایران است.
- برای بخشی از مسافرانی که به بازدید از شیراز میروند شیرازشناسی و شیرازپژوهی در اولویت قرار دارد تا با شهری غنی از لحاظ تاریخی آشنا شود.
- برخی از اهالی سفر، هنر و معماری به شیراز سفر میکنند تا با خانههای تاریخی شیراز در بافت تاریخی شیراز، عمارتهای مجلل و زیبا مزین به هنر هنرمندان قدیمی ایران و شیراز، صنایعدستی شیراز نظیر خاتم و منبت، خصوصیات معماری شیراز و بناهای تاریخی و میراث جهانی اطراف شیراز نظیر تختجمشید، پاسارگاد، نقشرستم، بیشاپور، فیروزآباد و سروستان آشنا شوند.
- برخی از گردشگران جهت تفریح در باغها و خیابانهای سرسبز شیراز، تجربه کافهها و رستورانهای شیراز، کوهنوردی و دیدن منظره شیراز در کوههای اطراف شیراز و گشتوگذار و خرید در بازارها و سراهای تاریخی شیراز نظیر بازار وکیل و سرای مشیر و همچنین در فروشگاههای مدرن شیراز به این شهر زیبا سفر میکنند.
- مسافران بسیاری از نقاط مختلف ایران به سواحل جنوب ایران و خلیجفارس سفر میکنند و گردشگرانی که سفر به مناطقی چون بوشهر و کنگان را در برنامه سفر خود دارند باتوجهبه عبور از شیراز میتوانند اقامتی جذاب را در این شهر کهن داشته باشند.
هر کدام از دلایل بالا که برای شما صدق میکند توصیه میکنیم که برنامهریزی برای سفر به شیراز را شروع کنید.
۲- آبوهوای شیراز در طول سال چگونه است؟
شیراز دارای بهار و پاییزی عمدتاً مطبوع و معتدل، زمستانی سرد در طول شب و نسبتاً سرد در طول روز و تابستانی بسیار گرم در طول روز و نسبتاً گرم در شبهاست. در زمستان با پوشیدن لباسهای گرم معمول یا پوشیدن چندلایه لباس بر اساس میزان سرما و با بررسی پیشبینی آبوهوا و سفر به شیراز در روزهای غیر بارانی میتوانید سفر دلپذیری به شیراز داشته باشید. در زمستانها در کوههای اطراف شیراز بخصوص کوه برفی (دراک) در زمستانها برف میبارد؛ اما بارش برف در شهر بندرت اتفاق میافتد. گرمای تابستان نیز معمولاً خشک است و با رطوبتی کمی همراه است که باعث میشود با اقامت در محلهای دارای تهویه و شیرازگردی در زمانهای غیر از ساعتهای بسیار گرم میانی روز و همچنین بههمراهداشتن چتر تابستانی، کلاه و کرم ضدآفتاب بتوانید سفر مناسبی را در ماههای گرم سال به شیراز داشته باشید.
۳- بهترین زمان برای سفر به شیراز چه وقت است؟
درصورتیکه هدف شما بازدید از باغهای شیراز و طبیعت زیبای اطراف آن است اردیبهشت شیراز را از دست ندهید. اما بهطورکلی از اسفندماه تا روزهای ابتدایی اسفند و از شهریورماه تا روزهای ابتدایی آذر زمان مناسب از لحاظ آبوهوا برای سفر به شیراز است. باتوجهبه متنوع بودن طبیعت اطراف شیراز اکنون برنامه و زمانبندی خود را آماده کنید.
۴- از تهران به شیراز و از دیگر شهرها به شیراز از چه طریقی میتوان سفر کرد؟
برای سفر از تهران به شیراز بر اساس زمانی که در اختیار دارید، بر اساس بودجهای که در نظر گرفتهاید و بنا بر علاقه شخصی شما در نوع استفاده از وسیلههای حملونقل در سفر میتوانید با هواپیما، قطار، اتوبوس عمومی یا خودرو شخصی سفر کنید. اگر با سفر ماجراجویانه میانه خوبی دارید و دوچرخهسوار با موتورسوار حرفهای هستید با دوچرخه یا موتور نیز میتوانید از تهران به شیراز سفر کنید.
اتوبوسهای عمومی مختلفی به طور روزانه از تهران به شیراز در حرکت هستند. خطوط هواپیمایی مختلفی نیز نظیر هواپیمایی ایرانایر، هواپیمایی ماهان، هواپیمایی آسمان، هواپیمایی سپهران، هواپیمایی آتا، هواپیمایی کاسپین، هواپیمایی قشم ایر، هواپیمایی ساها، هواپیمایی زاگرس، هواپیمایی فلای پرشیا، هواپیمایی ایران ایرتور، پارس ایر و... در این مسیر پرواز روزانه دارند. جهت سفر با ماشین شخصی نیز بزرگراه مناسبی از تهران تا شیراز وجود دارد. قطار نیز به شکل روزانه از تهران به شیراز در حرکت است.
امکان پرواز از شهرهای دیگری نظیر وجود دارد. از کیش به شیراز، از مشهد به شیراز، از اصفهان به شیراز و تبریز به شیراز پروازهای بیشتری وجود دارد و از شهرهایی نظیر رشت به شیراز، گرگان به شیراز و... معمولاً پروازهای بسیار محدود وجود دارد و مسیر قطار شیراز فقط به شهرهایی بزرگی چون تهران، مشهد و اصفهان محدود میشود و میتوانید ابتدا به تهران رفته و از طریق مسیر ریلی تهران به شیراز با قطار به شیراز سفر کنید.
۵- سفر تهران به شیراز و از دیگر شهرها به شیراز با هواپیما، قطار و خودرو چند ساعت طول میکشید؟
برای سفر از تهران به شیراز حدود ۱۱ ساعت، سفر از اصفهان به شیراز حدود ۶ ساعت، سفر از مشهد به شیراز حدود ۲۴ ساعت، سفر از تبریز به شیراز حدود ۲۲ ساعت و سفر از اهواز به شیراز حدود ۱۰ ساعت طول میکشد.
نمونه شهرهایی که دارای پرواز به شیراز هستند از حدود ۳۰ دقیقه نظیر پرواز کیش به شیراز، حدود ۷۰ دقیقه پرواز تهران به شیراز، حدود ۴۵ دقیقه پرواز اصفهان به شیراز و حدود ۲ ساعت پرواز مشهد به شیراز و پرواز تبریز به شیراز میتوان اشاره کرد.
قطار مشهد به شیراز حدود ۲۴ ساعت و قطار تهران به شیراز نیز حدود ۱۲ ساعت زمان میبرد.
مسیرهای پیادهروی شیراز برای شیرازگردی در مسافرت به شیراز
پیادهراه ارم و مشکین فام
مسیر پیشنهادی ما در جهت قدمزدن در گشت خود در شیراز شامل مسیری ۲ کیلومتری است که از فلکه ارم در مقابل کوی دانشگاه شیراز شروع شده و تا خیابان مشکین فام در سهراهی سمیه و مقابل هتل هما ادامه مییابد و بخش بزرگی از این مسیر پیادهروی سرسبز از باغ ارم و پارکشهر عبور میکند. خیابان ارم از خیابانهای زیبای شیراز و محبوب در میان مردم شیراز جهت قدمزدن و پیادهروی است و وجود باغ ارم و درختکاریهای این خیابان باعث مطبوع بودن فضای این خیابان شده است. خیابان مشکین فام نیز از خیابانهای سرسبز است که در کنار پارکشهر قرار گرفته است و چند کافه و رستوران نیز در آن وجود دارد. در سالهای اخیر این خیابان سنگفرششده است تا فضای زیباتری شکل بگیرد. در غرب خیابان ارم که در امتداد تقریبی شرقی به غربی قرار دارد کوه کوی دانشگاه شیراز و در شرق این خیابان پارکشهر شیراز قرار دارد. در شبها اغذیهفروشیهای خیابانی خوراکیهایی چون بلال (ذرت کبابی)، نخود گرم، باقالی پخته و گردو در محدوده میدان ارم و همچنین خیابان مشکین فام حضور دارند.
پیادهراه عفیفآباد
این مسیر ۲ کیلومتری که بخشی از خیابان ستارخان، خیابان مصلی نژاد و خیابان بعثت شیراز را شامل میشود در گشتوگذار شما در شیراز پیشنهاد میدهیم؛ زیرا قسمت بزرگی از این مسیر پیادهراه سرسبز شامل پیادهروی در سه ضلع باغ عفیفآباد، باغهای اطراف آن و پارک بعثت میشود. با قدمزدن در این محدوده در شب با فروشندههای غذای خیابانی و نوشیدنیها و خوراکیهای سیار نظیر قهوه، چای، بلال (ذرت کبابی)، نخود گرم، باقالی پخته مواجه میشوید که میتوانید استفاده کنید و همچنین رستورانها و کافیشاپهای بسیاری در این مسیر پیادهروی که بخشی از آن سنگفرششده است وجود دارد.
پیادهراه چمران
مسیر پیشنهادی ما جهت پیادهروی در بلوار چمران به طول حدود ۲ کیلومتر از پل زرگری تا هتل چمران در بلوار سرسبز و زیبای چمران شیراز امتداد مییابد. اگر قصد پیادهروی در مسافتی طولانیتر در امتداد باغهای چمران دارید میتوانید این مسیر را تا حدود ۶ کیلومتر تا پل معالیآباد ادامه دهید. پیادهراه چمران در شمال غرب شیراز در مسیر رودخانه خشک و نهر اعظم و محلههایی چون پشت مله، چوگیا، محمودیه، منصورآباد و دینکان واقع شده است. در این محدوده کافهها و رستورانهای زیاد و غذاهای خیابانی نظیر جگرکی، نخود گرم، باقالی پخته، بلال و قهوه و چای وجود دارد که در سفر خود به شیراز میتوانید از آن لذت ببرید.
پیادهراه زندیه
در گشتهای خود در شیراز قدمزدن در خیابان کریمخان زند در مسیر پیشنهادی ۲ کیلومتری ما که بخشی از آن از کنار بناهای ساخته شده در عصر زندیه، قاجار و پهلوی و یک صدسال گذشته میگذرد را توصیه میکنیم. پیشنهاد ما شروع این پیادهروی از مقابل بازار وکیل شیراز و ادامه آن تا فلکه ستاد است. قدیمیترین سینماها و مراکز فرهنگی مدرن شیراز، برخی معابد مذهبی و باقیمانده برخی باغهای تاریخی شیراز نیز در این محدوده قرار دارند. قهوهخانه، کافه و رستورانها بعلاوه فروشندگان غذای خیابانی و سیار نظیر لبو، شلغم، باقالی، ذرت، جگرکی، قهوه و چای در این مسیر پیادهروی در خیابان زند شیراز وجود دارد.
پیادهراه حافظ
برای این مسیر حدود ۲ کیلومتری برای گشتوگذار با پای پیاده در شهر شیراز محل شروع را پل و بقعه شاه میر حمزه پیشنهاد میدهیم. این مسیر سرسبز و تاریخی از جاذبههایی چون سیلوی قدیمی شیراز، پارک ملی، باغ جهاننما و آرامگاه حافظ خیابان عبور میکند. این مسیر در محدوده صحراهای تاریخی مصلی و جعفرآباد شیراز است که توسط آب رکنآباد سیراب میشدند و باغهای زیبا و زمینهای کشاورزی در آن وجود داشته است.
پیادهراه سنگ سیاه
پیادهروی ۳ کیلومتری در مسیر گذر سنگ سیاه شیراز از دیگر پیادهراههای جذاب شیراز است. در سفر به شیراز بازدید از بافت تاریخی شیراز از فعالیتهای مهم برای شناخت این شهر تاریخی است. شروع این مسیر از چهارراه نمازی به سمت دروازه کازرون و سپس خیابان نه دی شامل محله میدان شاه شیراز، محله سنگ سیاه شیراز و محله سر باغ شیراز میشود. این محدوده حداقل هزارسالهٔ شیراز بناهایی از دوران مختلف تاریخی نظیر باغ ایلخانی، مسجد مشیر، حسینیه مشیر، مسجد میرزا هادی و خانههای فروغالملک و منطقی نژاد و خانقاه احمدی از عصر قاجار و پهلوی اول، از عصر صفوی کلیسای مریم و از عصر ایلخانی و اتابکان بناهای چون شاهچراغ، بقعه میرمحمد، بقعه بیبی دختران و بسیاری خانههای قاجاری را شامل میشود. درصورتیکه با خودرو شخصی سفر میکنید میتوانید آن را در یکی از پارکینگهای خیابان پیروزی (نمازی) پارک کنید.
پیادهراه قوام
این پیادهراه حدود ۳ کیلومتری را برای بازدید از بخش مهم دیگری از بافت تاریخی شیراز توصیه میکنیم. میتوانید از نارنجستان قوام به سمت بازارچه فیل و سپس از گذر نصیر نظام راهی محدوده مدرسه خانه و مسجد زیبای نصیرالملک شوید و در مقابل بازار مسگرها به این پیادهروی پایان دهید. این محدوده در محله تاریخی گود عربان شیراز واقع شده که بناها، عمارتها و خانههای تاریخی بسیاری از عصر صفوی و قاجار در آن باقیمانده است. مدرسه خان از عصر صفوی و نارنجستان قوام، عمارت زینتالملک و خانه و مسجد نصیرالملک از عصر قاجار در این مسیر قرار دارند. محل پارکینگ عمومی خودرو نیز در محل شروع این مسیر وجود دارد.
پیادهراه استاد شجریان
با قدمزدن در این مسیر حدود ۲ کیلومتری در غرب رودخانه خشک و بهموازات بلوار چمران از شمال بلوار شاهد تا پل معالیآباد در کنار باغهای سرسبز قصر دشت از پیادهروی در مسیری سرسبز لذت ببرید. در این مسیر امکان دوچرخهسواری نیز وجود دارد و آن را برای ورزش صبحگاهی مسافران نیز توصیه میکنیم.
پیادهراه سلامت بهشت
با پیادهروی در حدود ۲ کیلومتر در امتداد نهر اعظم و باغهای زیبای آن از این گذر سرسبز و زیبا لذت ببرید. محل شروع این مسیر در محل اتصال نهر اعظم به رودخانه خشک از میانه بلوار چمران و در شمال رودخانه خشک شیراز واقع شده و از باغهای منصورآباد و دینکان عبور میکند و در محدوده باغ گلها پایان مییابد. امکان دوچرخهسواری و اسکیت نیز در بخشی از این مسیر پیشبینی شده است و محل مناسبی برای پیادهروی و ورزش صبحگاهی مسافران و مردم شیراز است.
پیادهراه کوهستانی دراک
مسیری را که برای پیادهروی در پارک کوهستانی دراک در دامنه کوه زیبای دراک در شمال غربی شیراز پیشنهاد میکنیم حدود ۳ کیلومتر است؛ اما امکان و مسیر پیادهروی بیشتر نیز وجود دارد. پس از پیادهروی میتوانید در یکی از آلاچیقهای این پارک کوهستانی استراحت کنید و از آبوهوای دلپذیر آن لذت ببرید. در انتهای این مسیر میتوانید منظرهای زیبا از شهر شیراز را در آن ارتفاع مشاهده کرده یا عکاسی کنید. امکان دوچرخهسواری نیز در کنار این مسیر وجود دارد و زیپلاین نیز در نزدیکی این مسیر در پارک وجود دارد.
پیادهراه کوهستانی بام شیراز
ورودی مسیر بام شیراز که امکان حداقل ۳ کیلومتر پیادهروی در آن وجود دارد در شمال شیراز و در مقابل شهرک جوادیه در ابتدای جاده اکبرآباد قرار دارد که پس از پارک خودرو میتوانید ادامه مسیر تا مرتفعترین بخش بام شیراز را پیادهروی کنید و از منظره سرسبز و زیبای آن زاویه از شیراز لذت ببرید. آلاچیقهایی جهت پیکنیک و استراحت در بالای کوه تعبیه شده است.
پیادهراه کوهستانی سعدی
با حدود ۱ کیلومتر پیادهروی در دامنه کوه قلعه فهندژ در منطقه سعدی شیراز و رسیدن به بالای پارک کوهستانی بوستان سعدی شیراز میتوانید از منظره زیبای باغ دلگشا و منظره شیراز از آن زاویه لذت ببرید. پس از آن میتوانید به سمت باغ دلگشای شیراز پیادهروی کنید و از تماشای این باغ با عمارت تاریخی آن و درختان نارنج زیبای آن لذت ببرید.
مراکز خرید شیراز شامل بازارهای قدیمی و فروشگاههای مدرن
بازار وکیل
در سفر هر گردشگری به شیراز بازدید از بازار وکیل شیراز بهعنوان یکی از بازارهای شاخص ایران هم از نظر معماری و ابعاد آن، هم بهعنوان بخشی از میراث کریمخان زند و هم از نظر تنوع کالاهای آن برای علاقهمندان به خرید، در برنامه سفر آنها دیده میشود. بازار وکیل شیراز بخشی از مجموعهای سلطنتی بوده است که به دستور کریمخان زند در زمان انتخاب شیراز بهعنوان پایتخت ایران ایجاد شد. ساخت این بنا در سال ۱۱۳۷ ساخته و پس از ۲۰ سال با همکاری گروهی از معماران، هنرمندان و صنعتگران مشهور آن زمان به پایان رسید. کاروانسراهایی نظیر گمرک، احمدی و روغنی نیز در این بازار وجود دارند. بازار وکیل همچنان مکانی پرطرفدار و شلوغ برای مردم محلی و مسافران برای خرید است. پارچه، فرش و صنایعدستی از پرطرفدارترین اقلام این بازار هستند. همچنین حضور بخش بزرگی از عشایر ایران در فارس و عرضه کالاهای آنها در بازار وکیل و اطراف آن از ویژگیهای دیگر این بازار است.
سرای مشیر
مسافران شیراز با بازدید از سرای مشیر در کنار مغازه گردی یا خرید در این بازار میتوانند در کنار حوض زیبای آن با فضایی لذتبخش و تاریخی نفسی تازه کنند. بازار و سرای مشیر شیراز در جنوب شرقی بازار وکیل قرار دارد و از جنوب به بازار اردو متصل است. به دلیل نزدیکی به بازار وکیل و همچنین شباهتهای معماری ممکن است این دو بازار با هم اشتباه گرفته شوند. این مکان محبوب مردم محلی و مسافران است و در زمان قاجاریه به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک در سال ۱۲۵۰ تأسیس شد. در سال ۱۳۴۸ سرای مشیر بهعنوان سرا و بازار هنر شیراز بازسازی شد و همچنان مکانی مناسب برای خرید صنایعدستی و هنری شیراز فعالیت دارد. صنایعدستی محلی شیراز نظیر کالاهای مزین به خاتمکاری یا معرقکاری یا گبه و فرشهای عشایری و دیگر صنایعدستی عشایر قشقایی و دیگر عشایر فارس نیز در سرای مشیر عرضه میشوند. فضای باز این را که دارای حوضی بزرگ و کاشیکاریهای زیبا است به آن جلوه زیبایی بخشیده است.
بازار حاجی شیراز
بازار حاجی شیراز با تاریخ تقریبی تأسیس در سال ۷۵۸ خورشیدی و قرارگرفتن در یکی از کهنترین بخشهای شکلگیری شهر کهن شیراز در محله بازار مرغ در کنار مسجد جامع عتیق و بقعه محمد بن موسی هرچند زیباییهای معماری بازارهایی چون بازار وکیل و سرای مشیر شیراز را ندارد از بازارهای قدیمی پر رونق شهر شیراز برای خرید پارچههای رنگارنگ، پوشاک محلی و رنگارنگ و صندوقچه است و همچنین محلی برای گذر از خیابان لطفعلیخان زند و محله گود عربان یا بناهایی چون مدرسه خان به صحن شاه چرغ است. تیمچه فاطمی از جمله بخشهای مهم این بازار در شیراز است.
فروشگاههای سردزک
خیابان سردزک بهعنوان بخشی از محله قدیمی سردزک شیراز مملو از مغازهها و پاساژهای قدیمی کوچک و بزرگی است که از گذشته موردتوجه مردم شیراز و مسافرانی است که به شیراز سفر میکنند و پس از بازدید از حرم شاهچراغ، مسجد جامع عتیق و مسجد نو در این خیابان به خرید میپردازند. اجناس روزمره نظیر پوشاک، ظروف و لوازم برقی در کیفیتها و قیمتهای متنوع در این خیابان شیراز یافت میشود.
خیابان طالقانی شیراز
مغازههای خیابان طالقانی در فضایی در مقابل موزه پارس، کتابخانه قدیمی شیراز و اداره دارایی که همه بخشهایی از مجموعه کریمخان زند در شیراز بودهاند و در عصر پهلوی با خیابانکشیهای جدید و تغییر کاربری و بازسازی ساختمانهای قدیمی شکلگرفتهاند قرار دارند و کوچه و پسکوچههای آن مملو از مغازههای کوچک و بزرگی است که بخصوص برای مسافران و شیرازیهایی که به دنبال خرید پوشاک هستند مناسب است و از خیابانهای پر رفتوآمد مرکز شیراز است.
مرکز خرید آفتاب و فروشگاههای خیابان معالیآباد
مرکز خرید آفتاب در معالیآباد شیراز و فروشگاههای مدرن این خیابان میتواند گزینه مناسبی برای علاقهمندان به خرید در سفر باشد. در سفر به شیراز میتوانید در مناطق جدیدتر شیراز نیز گشت و گذاری داشته باشید و به محله معالیآباد شیراز که در ۵۰ سال گذشته شکلگرفته است سری بزنید. در کنار خرید در معالیآباد شیراز میتوانید در کافههای مدرن این منطقه نیز قهوهای بنوشید یا در یکی از رستورانهای آنها وعدهای از خوراک خود را تجربه کنید. دسترسی به این منطقه در کنار خودرو شخصی، اتوبوس عمومی و تاکسی از طریق مترو از فرودگاه شیراز یا مرکز شهر شیراز نیز امکانپذیر است.
مرکز خرید ستاره فارس و فروشگاههای خیابان عفیفآباد
خیابان عفیفآباد شیراز با وجود مرکز خرید ستاره فارس و دیگر پاساژها و مراکز خرید و فروشگاههای جدید در سیسال گذشته به خیابانی محبوب جهت خریداران و علاقهمندان به مغازه گردی در میان شیرازیها و مسافران تبدیل شده است. پوشاک و لوازمخانگی از کالاهای معمول فروشندگان این خیابان هستند و کافهها و رستورانهای متنوعی نیز در آن وجود دارد. باغ تاریخی عفیفآباد در مقابل این خیابان قرار دارد و در شیرازگردی خود در کنار بازدید از باغ عفیفآباد میتوانید در خیابان عفیفآباد نیز به خرید بپردازید.
ستارخان شیراز
بسیاری از مراکز خرید و فروشگاههای مدرن شیراز در سالهای اخیر در خیابان ستارخان در مقابل باغهای زیبای حاشیه خیابان ستارخان و باغ عفیفآباد تأسیس شدهاند و این خیابان را به منطقهای محبوب برای خرید و پیادهروی در شیراز تبدیل کرده است. در مسافرت به شیراز میتوانید این خیابان و خیابان عفیفآباد را جهت پیادهروی و خرید انتخاب کنید.
قدوسی غربی
فروشگاههای مدرن و قنادیهای و مراکز خریدی جدیدی در خیابان قدوسی غربی شیراز در سالهای اخیر شکلگرفتهاند که برای علاقهمندان به خرید پوشاک و شیرینی بسیار جذاب است. این خیابان شیراز که همانند خیابان و ستارخان در میان باغهای شیراز شکلگرفته است منطقه محبوبی برای خرید، پیادهروی و استفاده از کافیشاپها و رستورانهای مدرن است.
بافت تاریخی شیراز و محلهها و گذرهای آن
اگر پیادهروی و بازدید از بافت تاریخی شیراز و بافت میانه شیراز را در برنامه سفر خود به شیراز در اولویت قرار دهید میتوانید از دیدن کوچهپسکوچهها و گذرهای پر داستان و حادثه با بناها و مکانهای تاریخی متنوع شامل خانههای تاریخی بخصوص از عصر قاجار، عمارتهای تاریخی از عصر زندیه، قاجار و پهلوی، مساجد کهن از عهد صفاریان تا پهلوی، مدارس قدیمی، کلیساهای از عصر صفوی، قاجار و پهلوی، کنیسههای یهودیان از عصر پهلوی، ساختمانهای دراویش (خانقاه و درگاه) و موزهها، لذت ببرید و بیاموزید. بافت تاریخی شیراز شامل محلههای متفاوتی و جذابی است:
محله درب شاهزاده شیراز (محله موردستان)
از پیشنهادهای ما پیادهروی در محله درب شازده شیراز و نوشیدن چای یا قهوه یا وعدهای از غذا در یکی از کافههای و رستورانهایی است که در خانههای تاریخی در این محدوده برپا شدهاند. این بخش در شمالیترین نقطه بافت تاریخی شیراز قرار دارد و باتوجهبه اینکه در عصر زندیه و قاجار محل سکونت خاندانهای نزدیک به قدرت بوده است خانههای تاریخی و عمارتهای زیبایی در آن قرار دارد. بخش بزرگی از بازار وکیل، سرای گمرک، ارگ کریمخانی، دیوانخانه کریمخان زند، بخشی از باغ نظر، بازار نو، عمارت تاریخی ولی خان بیات پور، گرمابه یزدانی، بقعه شاهزاده منصور، عمارت تاریخی محتشم، عکاسخانه فردوسی، عمارت امانت، مسجد شکرالله خان نوری و باغ و عمارت فتحالملک نوری از جمله بناهای شاخص این محله از شیراز است.
محله میدانشاه شیراز
محله میدانشاه در شمال غربی بافت تاریخی شیراز قرار دارد و به دلیل قرارگرفتن بناهایی از دوران ایلخانی، زندیه، قاجار و پهلوی از محدودههای غنی بافت قدیمی شیراز است که میتوانید قدمزدن در آن را در برنامه سفر به شیراز خود قرار دهید. مسجد وکیل، حمام وکیل، اندرونی کریمخان زند در شرق خیابان طالقانی که کتابخانه و اداره دارایی را تشکیل میدهد، بخشی از بازار وکیل، بقعه بیبی دختران، کنیسه قدیمی یهودیان، مسجد ایلخانی، باغ ایلخانی، خانه فروغالملک، مسجد ایلخانی از مکانهای شاخص محله میدانشاه شیراز هستند. هتلهای سنتی و کافهها و رستورانهای زیادی در این محدوده راهاندازی شده است که در زمان محلهگردی در این محله قدیمی شیراز میتوانید توقفی در آنها داشته باشید.
محله سرباغ شیراز
در سفر به شیراز پیادهروی در محله سرباغ شیراز را در نظر داشته باشید. بازدید از مسجد مشیر از بناهای شاخص معماران و هنرمندان عصر قاجار شیراز با ساعت قاجاری آن که قدیمیترین ساعت عمومی شهر شیراز است، مسجد میرزا هادی و خانقاه احمدی میتواند از جذابیتهای این شیرازگردی باشد. حسینیه مشیر و مدرسه سلطانی، تاق بیضائی، تاق امینالتجار بخشی از گذر هفت پیچ، خانه منطقی نژاد، خانه مصطفوی، خانه منسوب به سعدی، خانه رجبعلی هوایی (صراف) خانه صابری و بسیاری خانههای تاریخی دیگر در این محله وجود دارد. برای بازدید از محله سرباغ شیراز میتوانید از چهارراه نمازی و محله میدانشاه یا خیابان جدیدی که در جنوب مسجد نو بر روی بخشی از این محله ساخته شده است وارد بافت تاریخی شیراز شوید.
محله بالاکفت شیراز
از محلهگردیهای جذاب در سفر به شیراز قدمزدن در محله بالاکفت شیراز در جنوب شرقی بافت تاریخی شیراز است. نارنجستان قوام، عمارت زینتالملک، باغ سالاری، بقعه سید علاءالدین حسین، خانه فهام، عمارت مستشیرالملک، عمارت حکیمالسلطنه، مسجد قورخانه، حمام گودی، کوچه قهر و آشتی از جاذبههای شاخص این محله قدیمی شیراز است. کافهها و رستورانهای زیادی در این محدوده بهخصوص در محدوده کوچه قوام راهاندازی شده است که میتواند محل استراحت مناسبی برای مسافران و شیرازگردان باشد.
محله لب آب شیراز
محله لب آب در جنوب بافت تاریخی شیراز قرار دارد و میتوانید برای پیادهروی در این محله از کوچه امامزاده ابراهیم شروع کنید. امامزاده ابراهیم، مدرسه تاریخی منصوریه، خانه رئیسالاطبا و تاق رئیسالاطبا، خانه تاریخی میرزا علینقی شریف شیرازی، بقعه غیاثالدین منصور دشتکی و بازارچه منصوریه از جاذبههای شاخص محله لبآب است.
محله سنگ سیاه شیراز
در تفرج در شیراز محله سنگ سیاه میتوانید از بخشهای هیجانانگیز سفر در شیراز باشد. برای شیرازگردی در این محل که در غرب بافت تاریخی شیراز قرار دارد میتوانید از دروازه کازرون به این گذر تاریخی وارد شوید. بازارچه میوه دروازه کازرون، بقعه سید تاجالدین غریب، آرامگاه سیبویه و سنگ سیاه معروف آن، خانه سعادت، خانه ضیاییان، مسجد سیاوشان، بازارچه حاج زینل و کلیسای مریم از عصر صفوی از بناهای شاخص این بخش از بافت تاریخی شیراز است.
محله بازار مرغ شیراز
محله بازار مرغ شیراز در مرکز بافت تاریخی شیراز قرار دارد و بر اساس مستندات موجود احتمالاً قدیمیترین بخش شکلگیری شهر شیراز و بافت تاریخ فعلی آن حداقل از عصر صفاریان است و میتواند در اولویت شیرازگردی شما قرار داشته باشد. برای بازدید از بناهایی چون مسجد جامع عتیق و خدایخانه آن، بقعه شاهچراغ، بقعه سید میرمحمد، بازار حاجی، اردو بازار، بازار مسگرها و بازار قیصریه شما در این محله تردد خواهید کرد و میتوانید با قدمزدن در این محدوده در یکی از قدیمیترین بخشهای شهر شیراز به گشتوگذار بپردازید.
محله سردزک شیراز
محله سردزک شیراز در جنوب غربی بافت قدیم شیراز قرار گرفته است و گرمابه شیخ جنید، حسینیه نصر، خانه تاریخی امامی، مسجد سردزک، عمارت شمسالملوک و عمارت بهجانی از بناهای شاخص این محدوده هستند. با پیادهروی در محله سردزک شیراز میتوانید به گذشته شیراز سفر کنید و به بازدید بعضی از این بناها بپردازید یا از کافهها و هتلهای سنتی که در این محله شیراز راهاندازی شدهاند استفاده کنید.
محله اسحاق بیگ شیراز
محله اسحاق بیگ در شرق محله بازار مرغ شیراز در محدوده مرکزی بافت تاریخی شیراز قرار دارد و در سفر به شیراز برخی از بناهای آن نظیر مسجد نصیرالملک معروف به مسجد صورتی و از زیباترین بناهای ایران و مدرسه خان از بناهای ارزشمند از شیراز عصر صفوی را باید در برنامه سفر شیراز خود قرار دهید. عمارت نصیرالملک، مسجد میرزا کریم صراف، خانه تاریخی کازرونیان، عمارت نصیر نظام، خانه تاریخی عطروش، خانه تاریخی رئیسالعلما، بند ملکالتجار، خانه تاریخی میرزا محمود ادیبالعما و عمارت رونقالدوله از بناهای شاخص این مجموعه هستند.
محله درب مسجد شیراز
از بناهای شاخص درب مسجد که در کنار محله بازار مرغ و محله سرباغ در مرکز بافت تاریخی شیراز قرار دارد میتوان از مسجد اتابک یا مسجد جامع نام برد که تا عصر پهلوی حیاط آن بزرگترین میدان عمومی شیراز بود و در باغ اتابک ساخته شده است. خانه تاریخی آیتاللهی، طاق امینالتجار، خانه تاریخی ماشاءالله برخالویهیم و خانه تارخی نمازی از بناهای شاخص این محدوده هستند که در سفر به شیراز میتوانید در برنامه شیرازگردی خود داشته باشید.
بافت میانی شیراز
بافت میانی شیراز به محلهها و خیابانها اطلاق میشود که در عصر پهلوی ساخته شدهاند و شاخصترین این خیابانها خیابان کریمخان زند حدفاصل چهارراه زند تا فلکه ستاد، خیابان وصال، خیابان قاآنی شمالی، خیابان فرح (هایری)، خیابان منوچهری و خیابان خیام است. خانهها، ویلاها و بناهای عمومی مدرن زیبایی در این دوره ساخته شدهاند که پیادهروی در بافت میانه شیراز را جذاب میکند.
خانههای تاریخی شیراز و عمارتهای زیبای آن
ارگ کریمخانی
در سفر به شیراز بازدید از ارگ کریمخانی در مرکز شهر بهعنوان یکی از بناهای شاخص ساخته شده به دستور کریمخان زند در برنامه سفر گردشگران به شکل معمول وجود دارد. درختان و باغ این عمارت و تزیینات زیبای نقاشی و ارسیها و مقرنسکاریهای این بنا میتواند چشمنواز باشد. ارگ کریمخان زند شیراز که دارای طرحی مستطیلشکل و دارای حوض بزرگ و درختان نارنج است در سال ۱۱۴۵ توسط کریمخان زند ساخته شد. در ابتدا بهعنوان اندرونی و محل زندگی خاندان سلطنتی و همچنین مقر فرماندهی سلسله زندیه مورداستفاده قرار میگرفت. ارگ کریمخان با چهار برج مدور بر مرکز شهر مسلط است و از برجهای آن تمام شیراز قدیم دیده میشد. در دیوارهای بیرونی آجرکاری ساده و خیرهکننده نمایان است. در ضلع شمالی این بنا حیاط خلوتی با چند اتاق کوچک ساخته شده است. در جبهه جنوبی ارگ حمامی به سبک زندیه ساخته شده است که همچنان پابرجاست. این حمام دارای چهارستون سنگی یکپارچه است که در داخل خانه حرارتی قرار دارند و به زیبایی تزیین شدهاند. این بنا تلفیقی از دو معماری نظامی و مسکونی است و باتوجهبه استحکام و پایداری بنا، پس از عهد زندیه و در دوره قاجاریه بهعنوان مقر فرمانداری فارس و شیراز استفاده میشده است و در دوران پهلوی مدتی زندان بود.
عمارت دیوانخانه کریمخان زند
دیوانخانه کریمخانی شیراز بهعنوان بخشی از مجموعه حکومتی کریمخان زند در شیراز بهعنوان پایتخت ایران محلی برای رسیدگی به امور حکومتی بوده است و در عصر قاجار توسط برخی از حکام فارس همچنان مورداستفاده بوده است. ارسی بزرگ عمارت، شاهنشین و تالار بزرگ آن دارای تزیینات چشم نوازی نظیر مقرنسکاری و نقاشیهای زیبایی نظیر طرح گل و مرغ هستند. با پیادهروی در خیابان ۲۲ بهمن (شاهپور) از مقابل این عمارت و عمارت محتشم که در مقابل آن قرار دارد عبور میکنید.
نارنجستان قوام
شیرازگردی شما با بازدید از نارنجستان قوام جذابیت بیشتری خواهد داشت. ساخت عمارت و باغ قوامالملک شیراز که به نارنجستان قوام معروف است در سال ۱۲۶۵ خورشیدی در زمان ناصرالدینشاه قاجار به دستور محمدعلیخان قوامالملک به پایان رسید. خاندان قوام از خاندانهای تأثیرگذار عصر قاجار به شمار میرفتند که سالها بر فارس حکومت کردند. علاوه بر عمارت و باغ نارنجستان قوام، اماکن و عمارتهای تاریخی و دیدنی بسیاری در شیراز مانند باغ دلگشا، باغ عفیفآباد، باغ کلانتر و باغ بیگلربیگی توسط این خانواده ساخته شده است.
بخشی که امروزه بهعنوان نارنجستان قوام میشناسیم در واقع بیرونی عمارت قوام بوده است که کاربری دیوانخانه نیز داشته و به دیوانخانه قوام شهرت داشته است؛ اما به دلیل وجود درختهای نارنج در حیاط آن به نارنجستان مشهور شده است. نقاشیهای روی سقفهای خانه از دوران ویکتوریا الهام گرفته شده است. هر اتاق دارای انواع خاصی از معماری از جمله نقاشی روی سقف، دیوار و آتشدان است. از زیباترین بخشهای تالار آینه است که نقطه کانونی عمارت نیز است. در دوره پهلوی دوم ابراهیمخان آخرین بازمانده خاندان قوامالملک قبل از مرگش تغییراتی در بناها ایجاد کرد و سپس این باغ تاریخی و زیبا را در سال ۱۳۴۶ برای فعالیتهای هنری و فرهنگی به دانشگاه شیراز اهدا کرد. در سال ۱۳۴۹ به مؤسسه آسیایی ایرانشناس مشهور آمریکایی آرتور آبراهام پوپ اهدا شد و تا سال ۱۳۵۹ در اختیار این مؤسسه بود. مدتی نیز موزه شهرام در این بنا برپا بوده است.
عمارت زینتالملک
در کنار بازدید از نارنجستان قوام میتوانید بازدیدی هم از عمارت زینتالملک و موزه آن داشته باشید. عمارت زیبای زینتالملک شیراز در فاصله کمی در سمت چپ باغ نارنجستان قرار دارد که به دلیل اینکه محل سکونت زینتالملک قوام بوده به این نام شهرت یافته است. این خانه در واقع اندرونی عمارت قوامالملک و محل زندگی خانواده بوده است. جایی که اهل خانه و خواجهها به آنجا میرفتند. عمارت زینتالملک با گذری زیرزمینی به عمارت نارنجستان منتهی میشود. این مسیر اکنون به موزه مجسمههای مومی افراد سرشناس شیراز تبدیل شده است.
ساخت این عمارت زیبای تاریخی در سال ۱۲۶۵ به پایان رسید. ساخت بنا در ابتدا توسط محمد خان قوام (قوامالملک دوم) انجام شد؛ اما در نهایت محمدرضا خان (قوامالملک سوم) آن را به پایان رساند. سردر خانه زینتالملک دارای تزیینات زیبایی است؛ ورودی سنگفرش شده است و از رواقی که میگذری گذرگاهی وجود دارد که با زاویه شمال شرقی وارد حیاط عمارت میشود. دو باغ زیبا و یک حوض بزرگ و کوچک در حیاط وجود دارد. تزیینات خانه زینتالملک نیز دیدنی است. در قسمت فوقانی بنا کاشیهایی را میبینید که بهصورت هلالی با کاشیهای هفترنگ مختلف نصب شدهاند. تصاویر و نقشهای زیبایی نظیر تصاویر از خورشید، دو فرشته، دو شیر با شمشیر در دست و آیاتی از قرآن روی دیوارها وجود دارد.
عمارت فروغالملک
خانه فروغالملک در محله میدان شاه در بافت قدیمی شیراز در مجاورت حرم بیبی دختران قرار دارد و باهمت استاد مشکین فام به موزه هنرهای تجسمی تبدیل شده و یکی از دیدنیترین خانههای تاریخی شیراز است. بخشی از این عمارت نیز به هتلی زیبا به نام هتل بوتیک فروغ تبدیل شده است. در سال ۱۳۱۱ در زمان رضاشاه پهلوی، سپهبد فروغالملک (بعدها رئیس شهربانی شیراز) تصمیم گرفت عمارتی در یکی از بهترین محلههای آن زمان بسازد. ۱۷ سال بعد او این عمارت را برای استفاده بهعنوان مدرسه اهدا کرد. در سفر به شیراز بازدید از موزه مشکین فام و عمارت اندرونی فروغالملک را میتوانید در برنامه خود قرار دهید. در هتل سنتی فروغ مهر در کنار موزه که بخش دیگری از عمارت اولیه فروغالملک است میتوانید از کافیشاپ استفاده کنید.
عمارت شاپوری
عمارت شاپوری از بناهای ساخته شده در عصر پهلوی اول در خیابان انوری در بافت میانی شیراز توسط ابوالقاسم مهندسی است و به شاپوری از تجار شیراز تعلق داشته است. طرح این عمارت و درختکاری باغ آن از بناهای اروپایی تبعیت میکند. در حال حاضر در این بنا کافه و رستوران دایر است و با بازدید از بنا میتوانید از این خدمات بهرهمند شوید.
باغهای تاریخی شیراز
باغ ارم
باغ ارم شیراز یکی از باغهای ثبت شده بهعنوان میراث جهانی یونسکو در شیراز است که برای گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. تنوع گلوگیاههای این باغ و عمارت زیبای آن میتواند سفر شما به شیراز را زیباتر کند. قدمت احداث باغ ارم به دوره سلجوقیان در قرن ششم خورشیدی بازمیگردد. معماری، حجاری، کاشیکاری و دیگر اجزای معماری باغ ارم شاهکاری برای دوره قاجاریه ساخته است. باغ ارم در زمان صفویه، سلجوقیان و آل اینجو برپا بوده و توسط کریمخان زند مرمت شده است. در اواخر سلطنت زندیه و با آمدن قاجارها و فتحعلیشاه عمارت اصلی باغ ارم شیراز توسط اولین ایلخان قشقایی و پسرش محمدقلی خان ساخته شد. بعدها در زمان ناصرالدینشاه شخصی به نام حاج نصیرالملک شیرازی این باغ را خرید و بر اساس طرح اولیه بنای اصلی عمارتی در آن ساخت که تا کنون باقیمانده است. باغ ارم در محدوده مرکزی شیراز قرار دارد و دسترسی به آن آسان است.
باغ دلگشا
تاریخچه باغ دلگشا در شیراز به دوران هخامنشیان و ساسانیان برمیگردد. این باغ تاریخی ۷.۵ هکتاری در دوران سلطنت تیمورلنگ توسعهیافته است. تیمور گورکانی، اولین پادشاه امپراتوری تیموری پس از بازدید از باغ دلگشا در شیراز، باغ دیگری به همین نام در سمرقند ساخت. عمارت فعلی باغ در زمان قاجاریه ساخته شده و از آن زمان تاکنون چندین بار مورد بازسازی قرار گرفته است. خود باغ در زمان پهلوی و جمهوری اسلامی چندین بار بازطراحی شده است. در اردیبهشت شیراز، درختان نارنج که غالب درختان این باغ را تشکیل میدهند شکوفا میدهد و زیباییها و عطر آنها بازدیدکنندگان زیادی را به این باغ ایرانی میکشاند. باتوجهبه اینکه این باغ در محله سعدی شیراز قرار دارد میتوانید آرامگاه سعدی و باغ دلگشا را در بخشی از برنامه شیرازگردی خود قرار دهید.
باغ جهاننما
قدمت باغ جهاننما در شیراز که توسط مورخ دوره تیموریان لقب «زیور جهان» را به خود اختصاص داده است، به دوران سلسله مظفریان در قرن هشت خورشیدی برمیگردد و با مساحتی بالغ بر ۲.۸ هکتار دارای ۳۵۰۰ مترمربع فضای سبز است. بیشتر سرسبزی جهاننما را درختان تنومند و کهنسال سرو و نارنج، شمشاد سبز، رز صورتی، بنفشه، گل اطلسی و گلهای داوودی تشکیل میدهد. این عمارت هشتضلعی دارای ۴ شاهنشین با اتاقهای دوطبقه در بین این شاهنشینها است. این بنا دارای نمای آجری و پنجرههای چوبی است. در داخل عمارت نیز حوضی از سنگ مرمر وجود دارد. عمارت وسط این باغ متعلق به دوره زندیه است. فضاها و درختکاریهای اطراف عمارت در سال ۱۱۵۰ خورشیدی به دستور کریمخان زند انجام شد. باتوجهبه نزدیکی باغ جهاننما به حافظیه میتوانید هر دو باغ را با هم در برنامه شیرازگردی خود داشته باشید.
باغ عفیف آباد
تاریخچه این باغ به دوره صفویه میرسد که به باغ گلشن شهرت داشت. پس از سلسله صفویه این قلعه ویران شد و این باغ سالها رونق خود را از دست داد. در سال ۱۲۴۲ خورشیدی میرزاعلی محمد قوامالملک عمارت و باغ فعلی را بنا کرد. مساحت کل مجموعه حدود ۱۲۷ هزار مترمربع است. این باغ در اواخر عهد قاجار در مالکیت عفیفه خانم، خواهرزاده مؤسس آن قرار گرفت و ازآنجاییکه وی در مرمت و گسترش آن نقش بسزایی داشت، این باغ به نام او نامگذاری شده است. طبقه اول عمارت عفیفآباد موزه نظامی است و در بازدید از آن میتوانید مجموعه کاملی از انواع سلاحهای سرد و گرمی که در طول تاریخ ایران مورداستفاده قرار گرفتهاند نظیر تپانچههای ناصرالدینشاه و مظفرالدینشاه قاجار و تفنگ شخصی محمدرضا شاه پهلوی را در آن مشاهده کنید. نام طبقه دوم موزه عبرت است و شاید در نگاه اول کمی عجیب به نظر برسد. برخی متعلقات بهجامانده از دوران پهلوی از جمله پیانویی که در جشن ۲۵۰۰ سالگی شاهنشاهی نواخته شده در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند. تمامی طبقات عمارت دارای گچبری بسیار زیبا است. سقفها طرحهای ظریفی دارند و در بین پنجرهها نقشهای سنگی به شکل گلوگیاه دیده میشود. باغ عفیفآباد از باغهای زیبای شیراز جهت بازدید و لذتبردن از شیراز سرسبز است.
باغ جنت
باغ جنت که بهعنوان یک پارک عمومی بزرگ و زیبا و محبوب برای مردم شیراز است، در منطقه کشن در غرب شهر شیراز واقع شده است. باغ جنت و عمارت قبلی آن توسط حاج میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک در سال ۱۲۶۳ خورشیدی تأسیس شد. این باغ بعدها محل مذاکره ایلخان قشقایی، قوامالملک شیرازی، والی فارس و کنسول انگلیس در شیراز در زمان قاجاریه بود. در باغ جنت درختان سرو و کاج فراوانی وجود دارد و سروهای بلند و زیبا که در فواصل معین قرار میگیرند. همچنین چمنکاریها و آبنماهایی در این باغ تعبیه شده که همه در کنار هم فضای دلنشینی را ایجاد کرده است.
باغ تخت
باغ تخت شیراز که از معدود باغهای ایران با طراحی باغ معلق است در قرن ۵ خورشیدی در شمال شیراز در دامنه کوه بنا شده است؛ اما عمارت آن و طراحی باغ به سبک باغ معلق از میراث عصر قاجار و حسینعلی میرزا فرمانفرما است که این باغ را بهعنوان یکی از زیباترین باغهای ایران در آن دوران بنا کرد و در آن میزبان مهمانان خارجی بود. در حال حاضر بقایای این باغ در اختیار ارتش است اما بخشی از باغ در شمال آن در کنار بلوار جمهوری شیراز بهعنوان رستوران و قهوهخانه مشغول به فعالیت است.
پارکهای عمومی شیراز
پارک شهر شیراز (پارک آزادی)
این پارک سرسبز و قدیمی شیراز در کنار فلکه گاز و بلوار آزادی در منطقه سرسبزی در شمال شیراز قرار دارد و مکان مناسبی برای استراحت و تفریح است. در این پارک سرویس بهداشتی، مسیر دوچرخهسواری، سالن نمایش، زمینبازی ویژه کودکان، کتابخانه، اتاق فرار، لانه پرندگان و کافه وجود دارد.
پارک بعثت شیراز
این پارک زیبا در کنار باغ عفیفآباد در منطقهای که زمانی بخشی از باغ عفیفآباد بوده است تأسیس شده است و از پارکهای خوشآبوهوای شیراز است و با داشتن سرویسهای بهداشتی و فضا جهت ورزش فضای مناسبی جهت استراحت و تفریح دارد. مرکز شیرازشناسی در این پارک به فعالیت مشغول است.
پارک جنت شیراز
پارک جنت در محل باغ تاریخی جنت در محله کشن شیراز تأسیس شده است و از بزرگترین و سرسبزترین باغهای شیراز است که در غرب شهر شیراز واقع شده است. فضای مناسب جهت ورزش و بازی کودکان، سرویسهای بهداشتی، فضای مناسب جهت تفریح و پیکنیک، محل بازی کوکان و پارکینگ جهت خودرو از مزایای پارک جنت شیراز است.
آرامگاههای شعرا و ادبای شیراز
آرامگاه حافظ
بازدید از آرامگاه حافظ در برنامه سفر هر ایرانی به شیراز قرار دارد و شیرازیهای زیادی نیز معمولاً بر سر مقبره حافظ حاضر میشوند. باغ حافظیه و مقبره حافظ یکی از محبوبترین شاعران پارسیگوی (۱۳۲۵-۱۳۹۰ شمسی) در شمال شهر شیراز واقع است و از گذشته جایگاه مهمی در میان مسافران و شیرازیها داشته است. بنای فعلی در سال ۱۳۱۳ خورشیدی در قبرستان مصلی شیراز ساخته شده و حافظیه و باغ به یکی از پربازدیدترین جاذبههای ایران تبدیل شده است و بازدید از آرامگاه حافظ و خواندن اشعار او در بین ایرانیان و شیرازیها رواج زیادی دارد. آرامگاه حافظ قبل از ساخت بنای جدید در محوطه قبرستانی تاریخی قرار داشت و سنگ مرمر زیبایی که به دستور کریمخان زند ساخته شده است بر روی مقبره قرار دارد. طراحی و ساخت باغ توسط معمارانی نظیر آندره گدار در زمان رضاشاه پهلوی انجام شد. مساحت کل حافظیه حدود بیست هزار مترمربع است و همچنان در حال گسترش است. طبق طرح گدار، تالار چهارستون کریمخانی از دو طرف گسترش یافت و با افزودن شانزده ستون دیگر به ارتفاع پنجمتر، تالار بزرگتری به طول 56 متر و عرض هفت متر ساخته شد. در این مجموعه تاریخی درختان مختلفی از جمله سرو، کاج، نارون، نارنج، بید گریان و... وجود دارد.
آرامگاه سعدی
باغ سعدی در شهر شیراز مدفن یکی از بزرگترین شاعران ایرانی سعدی شیرازی (۱۲۱۰-۱۲۹۱ شمسی) است که شهرت جهانی دارد و هر ساله هزاران گردشگر از داخل و خارج ایران برای زیارت آرامگاهش به شهر شیراز میآیند و از آن لذت میبرند. باغ زیبا و درختان سرو آن این بنا در زمان پهلوی در سال ۱۳۳۰ بر روی بقایای بنای دیگری که در دوره صفویه، زند و قاجار ساخته و گسترشیافته و طراحی داخلی آن دارای طراحی باز مزین به کاشیکاری زیبا است. بازدید از این باغ برای علاقهمندان به هنر معاصر معماری ایرانی و علاقهمندان شعر و ادب فارسی بااهمیت است. این آرامگاه ظاهری دلپذیر و منحصربهفرد دارد. حوض بزرگی در وسط بقعه وجود دارد که محیط را زیبا کرده است. سعدی پس از سالها سفر، بقیه عمر خود را در شیراز گذراند و در سال ۶۶۹ خورشیدی در همان مکانی که اکنون مزارش برپاست، درگذشت. آرامگاه سعدی شیرازی بنایی هشتضلعی است که بر دیوار آن با آثار سعدی نقش بسته است. سنگ قبر مقبره سعدی در سال ۱۲۳۸ به دستور علیاکبر خان قوام ساخته شد.
آرامگاه خواجو کرمانی
آرامگاه خواجویی کرمانی در شمال شهر شیراز و در دامنه کوه صبویی قرار دارد. این بقعه در سال ۱۳۱۶ شمسی ساخته شده و در مقابل دروازهقرآن قرار دارد. آب چشمه رکنآباد نیز از کنار این بقعه میگذرد. بعد از بالارفتن از پلهها برای زیارت آرامگاهش، منظره زیبایی از شیراز به چشم میخورد. کمالالدین ابوالعطا معروف به خواجویی کرمانی در سال حدود ۶۶۸ هجری شمسی در زمان فرمانروایی فرمانروایان مغول در ایران در استان کرمان به دنیا آمد. او یکی از شاعران توانای ایرانی است که غزلیاتش بیشتر مضامین عرفانی دارد که به سبک عراقی سروده شده است.
آرامگاه شیخ اطعمه
شیخ حلاج اطعمه از شاعران قرن هشتم و نهم خورشیدی (وفات حدود ۸۰۰ هجری شمسی) در شیراز است که به دلیل سرودن اشعار در باب خوراکیها و نوشیدنیهای شیراز در آن دوران بخصوص در دیوان اطعمه شاعری طراز اول و موردتوجه در ادبیات فارسی است. سبک و حجم اشعار او در باب خوراکیها و آشپزی قبل از او و تاکنون بیسابقه بوده است. آرامگاه وی در صحن چهلتنان شیراز است. بازدید از این آرامگاه و مطالعه اشعار شیخ اطعمه را به دوستداران آشپزی و خوراک و مسافران در شیراز توصیه میکنیم.
بقعهها، مساجد و معابد تاریخی شیراز
بقعه شاهچراغ شیراز
آرامگاه میر احمد بن موسی معروف به شاهچراغ که برادر امام هشتم امام رضا در اسلام شیعی است در مرکز منطقه تاریخی شیراز در محله بازار مرغ واقع شده است. بنای این آرامگاه از زمان اولین ساخت بقعه در سال ۷۲۸ خورشیدی به دستور ملکه تاشی خاتون مادر ابواسحاق اینجو در حال تحول و توسعه بوده است حکومتهای مختلف نظیر صفویه، افشارُ زندیه، قاجار، پهلوی و جمهوری اسلامی عناصر هنر معماری ایرانیاسلامی خود را به این زیارتگاه افزودهاند. بازدید از حرم احساس آرامش و لذت بخشی دارد. گنبد کاشیکاری شده آن، شیشههای رنگی و انعکاسهای رنگارنگ نور از داخل آنها بر روی کاشیهای داخل بنای مقبره دیدنی است. اطراف حیاط اتاقهای زیادی با کاشیکاریهای زیبا وجود دارد. برخی از ستونها، پنجرهها و درهای حرم از چوب و منبت نفیس ساخته شدهاند. همچنین اشیای ارزشمندی در موزه و کتابخانه حرم به نمایش گذاشته شده است. برای بازدید از حرم شاهچراغ درصورتیکه با خودرو به شیراز سفرکردهاید میتوانید از پارکینگ شاهچراغ استفاده کنید. باتوجهبه ترافیک میتوانید ماشین خود را در محلی دورتر پارک کنید و در بافت تاریخی شیراز قدم بزنید و در کنار بازدید از شاهچراغ از محلههای قدیمی شیراز دیدن کنید.
بقعه میرمحمد بن موسی
بقعه میرمحمد بن موسی با گنبد زیبای آن در کنار صحن شاهچراغ قرار دارد و در طرحهای توسعه دوران معاصر با حرم شاهچراغ به یک مجموعه تبدیل شدهاند. در دوران قاجار مسافران در راه شیراز با رسیدن به طاق قرآن به نمایی زیبا در شهر زیبا مواجه میشدند که چند گنبد از جمله گنبد بقعه میرمحمد بن موسی در آن نمایان بودند. درگذشتهای نهچندان دور قبرستانی شامل شیرهای سنگی زیبا از جمله مقبره داش آکل در کنار حوضی در مقابل این بقعه وجود داشت. از ورودیهای بازار حاجی و یکی از ورودیهای مسجد جامع عتیق در کنار و در مقابل این بقعه قرار دارند.
بقعه شاه میر حمزه
در مسافرت به شیراز پس از عبور از کنار دروازهقرآن اگر به خیابان حافظ وارد شوید پس از عبور از کنار باغ جهاننما، چهارراه حافظ، باغ ملی و سیلوی قدیمی شیراز در جنوب خیابان حافظ در کنار رودخانه فصلی شیراز و پل کهن آن زیارتگاهی چشم نوازی وجود دارد که نهتنها آرامگاه علی بن حمزه، برادرزاده امام رضا و احمد بن موسی، بلکه مدفن پادشاهان آل بویه و اشراف زند از جمله رحیم خان پسر کریمخان و بخشی از درگذشتگان مردم شیراز است. این زیارتگاه در قرن هفتم خورشیدی به دستور عضدالدوله دیلمی پادشاه آل بویه تأسیس شد و تا به امروز دچار تغییر و توسعههای بسیاری شده است. گنبد زیبای بقعه با کاشیکاریهای نفیس خودنمایی میکند و مقبره در انتهای بارگاه قرار دارد. با ورود به حرم از اتاقها و ایوانهای کوچک عبور کرده و به بقعه میرسید. داخل بنای حرم با آینهکاری زیبا تزیین شده است. در و پنجرههای این امامزاده با هنر خاتمکاری و منبتکاری روی چوب تزیین شده است.
بقعه سید علاءالدین حسین
آرامگاه سید علاءالدین حسین برادر دیگر امام رضا که در راه عراق به توس در نزدیکی مشهد برای دیدار با امام هشتم شیعیان همانند برادرش میر احمد در شیراز کشته شد و در شیراز به خاک سپرده شد. بنای اولیه آرامگاه سید علاءالدین حسین متعلق به عصر اتابکان است که در دوره صفویه، زند، قاجار و پهلوی توسعه و مرمت شده است. گنبد زیبای این بقعه به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک در زمان قاجار ساخته شد و در زمان پهلوی بازسازی شد و آینهکاری داخل حرم با حمایت خانواده قوام انجام شد. ساعت برج معروف این امامزاده در عصر پهلوی دوم برپا شده است.
بقعه امامزاده ابراهیم
بقعه امامزاده ابراهیم که گمان میرود یکی از فرزندان امام موسی کاظم باشد در شیراز در نزدیکی قبرستان دارالسلام قرار دارد و بنای فعلی عمدتاً متعلق به دوره قاجار و پهلوی است. یکی از قسمتهای زیبای این بنا دیوار داخل صحن است که در کاشیکاری «کاشی هفترنگ» نقاشیهای زیبایی از قیامت و صحنههای عاشورا به تصویر کشیده شده است. در ضلع شمالی صحن، بقعه امامزاده قرار دارد و در ضلع جنوبی صحن، تالاری با دو ستون و اتاقهای متعدد دیده میشود. در داخل تالار حرم با آینهکاریهای زیبایی مواجه میشوید که چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. مقبره در تالار جنوبی قرار دارد و از چوب و نقره ساخته شده است. کف حرم و دیوارها تا ارتفاع ۱.۵ متر با سنگ مرمر پوشانده شده و تمامی سقفها و طاقهای داخل بقعه آینهکاری شده است که با تکنیک مقرنس ساخته شده است. بقعه به سبک زندیه ساخته شده و از کاشیهای تکرنگ استفاده شده است. جهت بازدید از این بنا میتوانید خودرو خود را در بلوار سیبویه مقابل قبرستان دارالسلام پارک کنید و به قدمزدن در محدوده محله لب نیز بپردازید.
بقعه بیبی دختران
آرامگاه بیبی خدیجه یا ام عبدالله نوه امام سجاد معروف به بیبی دختران در محله میدانشاه شیراز قرار دارد و بیگ خاتون مادر شاه شجاع در زمان آل مظفر دستور ساخت این آرامگاه را صادر کرد. این امامزاده دارای گنبد بسیار زیبایی است و بنای آن دوطبقه است. در صحن این امامزاده، حوضی مربعشکل روبروی بقعه را میبینید که دو طرف آن با دو باغ بسیار زیبا مزین شده است. مقبره امعبدالله در زیرزمین این امامزاده و قبر عبدالله مبارک در بیرون بقعه در ضلع شمالی آن قرار دارد. در چهار طرف این بنا درهایی وجود دارد و دورتادور این درها ایوانهایی ساخته شده است. این ایوانها طاقهای بسیار زیبایی دارند. جهت بازدید از بقعه بیبی دختران میتوانید با پیادهروی در محلههای میدان شاه سرباغ و سنگ سیاه از بافت تاریخی شیراز نیز لذت ببرید. درصورتیکه با خودرو شخصی به شیراز سفر کردهاید میتوانید ماشین خود را در پارکینگهای محدوده چهارراه نمازی یا محدوده شاهچراغ از این بنا بازدید کنید.
مسجد جامع عتیق
مسجد عتیق شیراز قدیمیترین مسجد شیراز است و به نام مسجد آدینه یا جمعه نیز شناخته میشود. تاریخ ساخت این مسجد به سال ۲۷۳ هجری شمسی و در زمان عمرو لیث صفری برمیگردد. مسجد جامع عتیق شیراز ازآنجاییکه دارای فعالیتهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بوده و مکانی پر رفتوآمد بوده، دارای ۶ درب ورودی بوده که هر یک در موارد مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. یک درب ضلع شمالی، یک درب ضلع جنوبی، دو درب ضلع غربی و دو درب ضلع شرقی ۶ ورودی مسجد عتیق جامع شیراز هستند. در ضلع شرقی حرم شاهچراغ قرار دارد و یکی از ورودیهای آن به سمت حرم شاهچراغ باز میشود. ضلع شمالی و ایوان مسجد یکی از مهمترین ورودیهای آن است که در دوره صفویه بازسازی شده است. اگر در وسط صحن مسجد جامع قدیم شیراز ایستادهاید، ساختمان خدایخانه یا دارالصحف که در وسط حیاط در محدوده دید شما قرار دارد. در سال ۷۳۰ شمسی در زمان سلسله ایلخانیان تأسیس شد و به نگهداری کتب از جمله نقاشیهای زیبای مکتب شیراز اختصاص داشت.
مسجد وکیل
مسجد وکیل شیراز یکی از بناهایی است که در سال ۱۱۵۳ خورشیدی به دستور کریمخان زند در دوره زندیه که شیراز پایتخت ایران بود ساخته شد. مسجد وکیل در محله میدانشاه، خیابان طالقانی فعلی و بین حمام وکیل و بازار وکیل واقع شده است و شامل درب ورودی مجلل با کاشیکاریهای زیبا، صحن، ایوانهای شمالی و جنوبی، ایوانهای جنوبی و شرقی، رواقهای شرقی و غربی و حیاط جانبی کوچک میشود. شبستان مسجد وکیل شیراز دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه با طرح مارپیچ به ارتفاع ۵ متر و قطر ۸۰ سانتیمتر با طاقهای همسان و کاشیکاریهای زیبا است. طاق مروارید از زیباترین بخشهای مسجد وکیل است.
مسجد مشیر
مسجد زیبای مشیرالملک شیراز در سال ۱۲۷۵ هجری شمسی به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک از تاجران و بزرگان شیراز ساخته شد. این مسجد اثر برجسته معماران ایرانی در دوره قاجار در شیراز با کاشیکاریهای شگفتانگیز به سبکهای مختلف و کمنظیر است. قدیمیترین ساعت برج شیراز در مسجد مشیرالملک است. این ساعت در طاق غربی مسجد قرار گرفته است. اعداد ساعت در اصل انگلیسی بودند. اما به دلیل توجه میرزا ابوالحسن مشیرالملک به زبان فارسی، به فارسی تبدیل شدند. معماران از روش خاصی در ساخت ساعت استفاده کردهاند. ارتفاع ساعت را زیاد کردند تا زنگ در مسجد بلندتر به صدا درآید. مسجد مشیر در دربند مشیر در محله سرباغ شیراز قرار گرفته است و برای بازدید از آن میتوانید به قدیم زدن در بافت تاریخی ایران بپردازید.
مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک که به مسجد صورتی نیز معروف است به دستور یکی از اعیان شیراز از خاندان قوام به نام میرزا حسنعلی خان ملقب به نصیرالملک ساخته شده است. نصیرالملک ساخت این مسجد را به دو معمار برجسته به نامهای میرزا رضا کاشیگر و حاجمحمد حسن معمار سپرد و آنها یکی از زیباترین بناهای ایران را در طول ۱۲ سال در سال ۱۲۶۵ تکمیل کردند. ارسیهای شبستان توسط استاد محمدجعفر و استاد محمد رحیم دو نجار برجسته شیرازی ساخته شده است. مقرنسهای خیرهکننده مسجد را زیباتر کرده است. مسجد نصیرالملک در محله اسحاق بیگ شیراز در جنوب خیابان لطفعلیخان زند و در نزدیکی آرامگاه شاهچراغ واقع شده است و مساحت آن حدود ۲۸۹۰ مترمربع است. این مسجد یک ورودی به کوچه نصیرالملک و دو ورودی دیگر دارد که یکی به کوچه جنوبی مسجد و دیگری به امامزاده جنب آن است. بقعه امامزاده زنجیری و گنبد زیبای آن به دستور همین نصیرالملک در زمان قاجاریه ساخته شده است.
باغ چهلتن
قدمت باغ چهلتن یا چهل نفر به دوره زندیه بازمیگردد. در این باغ چهل قبر کوچک در ضلع شرقی حیاط دو ردیف کنار هم قرار دارد. این سنگ قبرها فاقد کتیبه است و بین دو ردیف آنها باغچه کوچکی قرار دارد که در آن گل کاشته شده است. در سال ۱۲۲۰ خورشیدی به دستور معتمدالدوله فرهاد میرزا قاجار، حاکم وقت فارس، چهل سنگ قبر به یک اندازه تراشیده و بدون هیچگونه نوشتهای بر روی قبور موازی یکدیگر قرار گرفتند. در باغ چهلتنان، شاعر نامی شیرازی به نام شیخ ابواسحق اطعمه (متوفی حدود ۸۰۶ شمسی) نیز مدفون است. اشعار او در مورد غذاهای ایرانی و غذاهای شیرازی منبع مهمی برای مورخان غذا در زمینه آشپزی در شیراز قرن ۸ و ۹ شمسی است.
باغ هفتتن
شهرت نام عمارت و باغ هفتتن به دلیل وجود ۷ سنگ قبر در این مکان است. قدمت این باغ به چند قرن قبل از زندیه بازمیگردد و عمارت آن از دوران کریمخان زنده باقیمانده است. این باغ در سالهای نهچندان دور در واقع خانقاه دراویش و راهبان بوده است که اکنون مرمت شده و بهعنوان موزه سنگ و کاشی در بین مردم شهرت یافته است. عمارت هفتتنان دارای دو قسمت است. در طبقه دوم و قسمت شمالی تالار زیبای آن را میبینید. بر روی دو ستون سنگی این تالار نقوشی با رنگوروغن کشیده شده است. کندهکاریهای این دو ستون که معنای خاصی دارند خیرهکننده است.
خانقاه احمدی شیراز
خانقاه احمدی یکی از بناهای پهلوی دوم در شهر شیراز است که در محله سر باغ ساخته شده است و محل اجتماع دراویش ذهبیه (احمدی) بوده است. در ساخت این بنا از انواع هنر معماری ایرانی مانند کاشیکاری، منبتکاری، طلاکاری، آجرکاری و آینهکاری استفاده شده است. این خانقاه شامل موزه، کتابخانه، درمانگاه و همچنین مقبره بزرگان دراویش احمدی چون میرزا احمد عبدالحی مرتضوی تبریزی و حاج میرزا محمدعلی حب حیدر اردبیلی است. از آثار ارزشمند موزه این آرامستان، قرآنی است که توسط علیاصغر زرمهر در طول ۲۰ سال نوشته شده است.
کلیسای مریم شیراز
کلیسای مریم در محله سنگ سیاه شیراز از بناهای عصر صفوی شیراز عصر که در عصر قاجار، پهلوی و دوران اخیر مرمت شده است. این بنا یادآور فعالیت تجار انگلیسی، پرتغالی، هلندی، دانمارکی و فرانسوی و کمپانیهای هند شرقی برخی از این کشورها در شیراز است. بازارچه ارامنه درگذشته نزدیکی این کلیسا فعالیت داشت. برای بازدید از این بنا از دروازه کازرون یا چهارراه نمازی از سمت محله میدانشاه یا از کوچه خانقاه در محله سرباغ میتوانید وارد بافت تاریخی شیراز شوید.
مقبره باباکوهی
مقبره باباکوهی محل دفن عبدالله باکویه شیرازی (۳۲۸-۴۲۹ خورشیدی) از عرفا و احتمالاً شاعران شیراز است. وی در خانقاه خود در دامنه کوه صبوی در شمال شیراز دفن شده است. این کوه زیبا محل کوهنوردی و تفریح مردم شیراز از گذشتههای دور بوده است. در سفر خود به شیراز اگر به کوهنوردی کمدردسر در صبح زود علاقهمند هستید میتوانید به بلوار جمهوری بروید و با پارک خودرو در پارکینگ باباکوهی از مسیر پیادهروی به بالای این کوه بروید و از منظره شهر شیراز از آن زاویه لذت ببرید.
قبرستان دارالسلام شیراز
قبرستان تاریخی دارالسلام شیراز در محله دروازه شاه داعی الله و بلوار سیبویه یکی از قدیمیترین آرامستانهای ایران و شیراز است که مقابر زیادی از مردم و بزرگان شیراز پس از اسلام در آن وجود دارد و سنگ قبرهای آن شامل شیرهای سنگی و قبور دارای نقشونگار و خطاطیهای زیبا و چند بقعه نظیر بقعه مشیرالملک اول از جاذبههای این قبرستان تاریخی شیراز است.
موزههای شیراز
موزه پارس شیراز
عمارت کلاهفرنگی باغ نظر به دستور کریمخان زند برای مدفن وی ساخته شد؛ اما آقا محمد خان اولین پادشاه قاجار با شکست آخرین پادشاه زند جنازه او را از شیراز به تهران منتقل کرد. در سال ۱۳۱۶ این کوشک به موزهای زیبا تبدیل شد. این باغ از زمان زندیه در شیراز پابرجا بوده و به دستور کریمخان زند ساخته شده است. در عهد زندیه کریمخان ارگ، دیوانخانه و عمارت هشتضلعی کلاهفرنگی در محوطه این باغ ساخته شدند. باغ نظر شیراز در دوره قاجار یکی از بهترین باغهای این شهر به شمار میرفت. حسینعلی میرزا فرمانفرما، فرزند فتحعلیشاه قاجار و حاکم وقت فارس، در گوشه شمال غربی باغ بناهایی ساخت و آنها را عمارت خورشید و تالار آیینه نامید. در حال حاضر تنها عمارت کلاهفرنگی در باغ باقیمانده است که به موزه پارس نیز معروف است.
موزه سنگ شیراز درهفتتن
موزه سنگ شیراز در ورودی شهر شیراز قرار دارد. از زیر دروازهقرآن که میگذرید، باغموزه زیبایی را در بلوار هفتتنان میبینید که به دلیل وجود ۷ سنگ قبر در این مکان به آن باغ یا بقعه هفتتنان میگویند. قدمت این باغ به چند قرن قبل از زندیه بازمیگردد و عمارت آن از دوران کریمخان زنده باقیمانده است. این باغ در سالهای نهچندان دور در واقع خانقاه دراویش و راهبان بوده است که اکنون مرمت شده و بهعنوان موزه سنگ و کاشی در بین مردم شهرت یافته است.
موزه تاریخ طبیعی شیراز
موزه تاریخ طبیعی شیراز در ۲ طبقه دارای بخشهای مختلفی نظیر جانورشناسی، گیاهان زینتی و دارویی، زمینشناسی، آناتومی، مردمشناسی، تکنولوژی، هنر و تاکسیدرمی است. این موزه در سال ۱۳۵۳ تأسیس و در سال ۱۳۵۶ در محل فعلی در ابتدای خیابان آزادگان در کنار بلوار مدرس قرار گرفته است و در مسیر مرکز شیراز به فرودگاه شیراز قرار دارد. امکان دسترسی به این موزه از طریق مترو، اتوبوس عمومی و خودرو شخصی وجود دارد که در سفر شیراز میتوانید در برنامه سفر خود داشته باشید.
موزه مشکین فام
موزه خصوصی مشکین فام شیراز توسط استاد مشکین فام از هنرمندان شیراز در عمارت اندرونی خانه فروغالملک تأسیس شده است. خانه فروغالملک در محله میدانشاه در بافت قدیمی شیراز در مجاورت حرم بیبی دختران قرار دارد و باهمت استاد مشکین فام به موزه هنرهای تجسمی تبدیل شده و یکی از دیدنیترین خانههای تاریخی شیراز است. بخشی از این عمارت نیز به هتلی زیبا به نام هتل بوتیک فروغ تبدیل شده است.
دیگر آثار تاریخی شیراز
دروازه قرآن
دروازه قرآن شیراز که درگذشته به طاق قرآن و زیر قرآن شهرت داشت برای اولینبار در حدود ۳۳۰ خورشیدی به دستور عضدالدوله دیلمی پادشاه آل بویه در شمال دشت شیراز ساخته شد. در آن زمان برای ساختن دروازه از سنگ و ساروج استفاده میکردند و برای تبرک مسافران بالای آن قرآنی نیز قرار میدادند. کریمخان زند این بنا را بازسازی کرد و اتاقی برای قرآن ایجاد کرد. سپس دو جلد قرآن در این اتاق قرار داده شد. این قرآنها به خط زیبای دوره تیموری سلطان ابراهیم که به قرآنهای هفده کیلویی یا هفده مردی معروف شد، نوشته شده است. دروازهقرآن چندین بار به دلیل بلایای طبیعی بازسازی شده است. در دوره قاجار پس از زلزلهای که در این منطقه رخ داد، محمد زکی خان نوری این بنا را بازسازی کرد. همچنین در اطراف این دروازه دو حجره برای حفظ امنیت ساخته شده و از سردابی برای ذخیره آبخنک برای رفع تشنگی مسافران استفاده میشده است. در سال ۱۳۱۶ شهردار شیراز این بنا را تخریب کرد تا خودروها راحتتر از آن عبور کنند. اما در سال ۱۳۲۸ حسین ایگار که از تجار آن زمان بود، ساختمان جدیدی برای این دروازه با ابعاد بزرگتر و جا بجایی و تغییراتی تأسیس کرد. اگر با خودرو از شمال شیراز به این شهر وارد میشوید از کنار دروازهقرآن عبور خواهید کرد.
حمام وکیل
حمام وکیل شیراز از جمله بناهای ساخته شده در مجموعه سلطنتی زندیه در کنار مسجد وکیل و بازار وکیل است که به دستور کریخان زند در سال ۱۱۵۲ شمسی تأسیس شد. این بنا دارای اجزای معماری و تزیینی جذابی از عصر زندیه است و در دوره پهلوی و بعد از آن بازسازی و تعمیر و دارای کاربریهای مختلفی از جمله موزه، نمایشگاه و رستوران بوده است. در زمان بازدید از بازار و مسجد وکیل در سفر شیراز میتوانید از حمام وکیل نیز بازدید کنید.
دیدنیها و جاذبههای اطراف شیراز
تخت جمشید
تخت جمشید در فاصله ۵۵ کیلومتری شیراز در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. ساخت تخت جمشید در حدود سال ۵۳۰ قبل از میلاد آغاز شد و پس از مرگ داریوش بزرگ، جانشینان وی به ساخت این بنا ادامه دادند و کاخهای خود را بر سکوی شرق کوه رحمت تکمیل کردند. تعداد زیادی از کارگران، نقاشان، معماران و استادکاران در ساخت این مجموعه مشارکت داشتند که علاوه بر دریافت حقوق، از مزایای بیمه کار نیز بهرهمند شدند. وسعت کاخهای تختجمشید ۱۲۵۰۰۰ مترمربع است و بر روی سکویی به ارتفاع ۸ تا ۱۸ متر قرار گرفته است. از کاخهای مهم روی سکوی تختجمشید میتوان به کاخ دروازه ملل، کاخ آپادانا، خزانه سلطنتی، کاخ هدیش و کاخ تاچار، کاخ صد ستون، کاخ سه دروازه یا مرکزی اشاره کرد که هر کدام در نوع خود بسیار زیبا هستند. مقبرههای اردشیر دوم و سوم هخامنشی و مقبره نیمهتمام داریوش سوم نیز در دامنه کوه رحمت قرار دارند. موزه تختجمشید نیز بخش دیدنی از این مجموعه است که در کاخ زنان تخت جمشید تأسیس شده است. در صورت سفر جادهای به شیراز، برای بازدید از مجموعه میراث جهانی تختجمشید میتوانید در راه تهران به شیراز، اصفهان به شیراز و یزد به شیراز بعد از بازدید از پاسارگاد و نقشرستم توقفی نیز در کنار این مجموعه داشته باشید. پارکینگ جهت ماشینهای مسافران، رستوران و کافه بعلاوه چند اقامتگاه شامل هتل، اقامتگاه سنتی و اقامتگاه بومگردی نیز در نزدیکی تختجمشید از جمله امکانات این منطقه برای مسافران شیراز است. برای سفر به تختجمشید از شیراز علاوه بر رزرو تور تختجمشید از آژانسهای مسافرتی شیراز با راهنماهای محلی که میتوانند به شما در بازدید بهتر و مفیدتر از تختجمشید کمک کنند، با خودرو شخصی و تاکسی امکانپذیر است. همچنین سفر با مینیبوس به مرودشت و سپس با تاکسی به تختجمشید نیز ممکن است.
نقش رستم
نقشرستم مکان مهمی از ایران باستان است که آثاری از سه دوره تاریخی را در خود جایداده است و در فهرست میراث جهانی ایران در یونسکو به ثبت رسیده است. تنها نقشبرجستهای از دوره ایلامی که بخشی از این آن بعدها در زمان ساسانیان از بین رفت و نقش بهرام دوم و یارانش جایگزین آن شد بخشی از این مجموعه است؛ بنابراین این مکان از ۱۲۰۰ قبل از میلاد تا ۶۵۰ بعد از میلاد موردتوجه سلسلههای مختلف بوده است. همچنین مقبرههای چهار تن از شاهان بزرگ هخامنشی در این کوه وجود دارد: داریوش بزرگ، خشایارشاه، اردشیر اول و داریوش دوم. یکی دیگر از بناهای مهم این مجموعه کعبه زرتشت یا «کعبه زرتشت» از ایران باستان است که هنوز عملکرد و زمان دقیق ساخت آن مشخص نیست. همچنین چندین نقشبرجسته از سلسله ساسانیان وجود دارد. این نقشهای برجسته بیانگر روایتهای تاریخی و اساطیری از آن دوران است. صحنههایی مانند تاجگذاری شاهان یا جنگهای دوران ساسانیان حک شده است. نقشبرجسته اهورامزدا و اردشیر بابکان یکی از زیباترین و زیباترین نقشبرجستههای دوران ساسانیان است که در این منطقه قرار دارد. اهورامزدا در این نقشبرجسته شکل انسانی دارد و در مقابل اردشیر سوار بر اسب است. برای تأکید بر عظمت این دو اسب، آنها کوچکتر از حالت طبیعی خود به تصویر کشیده شدهاند. این تصویر از هدیه فرح ایزدی به اردشیر بابکان میگوید. سنگنوشتهای نیز از عصر قاجار در نقشرستم به چشم میخورد. دو آتشدان نیز در کنار این مجموعه وجود دارد. برای بازدید از مجموعه میراث جهانی نقشرستم میتوانید در سفر به شیراز در راه تهران به شیراز، اصفهان به شیراز و یزد به شیراز بعد از بازدید از پاسارگاد در نقشرستم نیز توقف و بازدیدی داشته باشید و پس از آن به بازدید از تختجمشید بروید.
نقش رجب
نقش رجب شامل در نزدیکی نقشرستم و نقش رجب و شهر باستانی استخر قرار دارد و حاوی چند نقشبرجسته از عصر ساسانیان است. درگذشته در کنار این محل در پوزه رجب کاروانسرایی وجود داشت که محل توقف مسافران بود. برای بازدید از این سایت که به همراه تختجمشید و نقشرستم در فهرست میراث جهانی ایران در یونسکو ثبت شده است میتوانید در سفر به شیراز از تهران به شیراز، اصفهان به شیراز و یزد به شیراز توقفی در کنار این سایت داشته باشید و از آن بازدید کنید و سپس به بازدید نقشرستم بروید.
پاسارگاد
پاسارگاد توسط کوروش بزرگ بهعنوان اولین پایتخت هخامنشیان در محل پیروزی کورش به مادها تأسیس شد که در درشت مرغاب در ۱۳۰ کیلومتری شمال شیراز واقع است. این دشت در ارتفاع ۱۸۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و ۱۹۰ کیلومترمربع وسعت دارد. این منطقه دارای آبوهوای کوهستانی است که در تابستانها معتدل و در زمستانها نسبتاً سرد است. آرامگاه کوروش کبیر باارزشترین بنای باقیمانده از این شهر باستانی است. اما آثار دیگری نیز در این منطقه وجود دارد. بقایای بناهایی مانند کاخ دروازه، کاخ پذیرایی، کاخ اختصاصی، کانالهای آبی باغ سلطنتی یا پردیس، مرد بالدار و سازههای دفاعی شهر در نزدیکی آرامگاه کوروش کبیر دیده میشوند. برای بازدید از مجموعه میراث جهانی پاسارگاد میتوانید در مسیر خود از تهران به شیراز، اصفهان به شیراز یا یزد به شیراز توقفی داشته باشید و پس از بازدید از پاسارگاد به بازدید از نقشرستم، نقش رجب و تختجمشید قبل از رسیدن به شیراز بروید.
بیشاپور
شهر بیشاپور در سال ۲۶۶ میلادی به دستور شاپور اول ساخته شد و نام این شهر از نام او گرفته شده است. مجموعه بیشاپور که بهعنوان میراث جهانی ایران در یونسکو ثبت شده است بین تختجمشید و شهر مهم تیسفون در عصر ساسانی در نزدیکی رودخانه بیشاپور قرار دارد. این رودخانه مرکز تأمین اقتصادی و کشاورزی آن مناطق محسوب میشود. معماری مصری به نام آپسایی طراحی و ساخت این شهر را بر عهده داشته است. برای ساخت این شهر از اسرای رومی نیز استفاده شده است. بیشاپور بهعنوان اولین شهر باستانی ایران باسابقه شهرسازی ثبت شده و توسط پادشاه ساسانی بر روی ستونهایی که هنوز پابرجاست به ثبت رسیده است. با رانندگی از شیراز در مسیر شیراز به کازرون و شیراز به بوشهر و خلیجفارس با پیمودن حدود ۱۴۰ کیلومتر به بیشاپور میرسید. معبد آناهیتا، شهر بیشاپور، ستونهای بانی، غار و مجسمه شاپور و نقشبرجستههای دوره ساسانی در تنگ چوگان، دیدنیهایی هستند که در سفر به شیراز میتوانید زمانی را نیز برای بازدید از بیشاپور اختصاص دهید. در بیشاپور اقامتگاههای بومگردی نیز وجود دارد.
فیروزآباد
شهر باستانی گور در کنار شهر فیروزآباد در ۹۵ کیلومتری شهر شیراز در جنوب غربی فارس، اولین پایتخت سلطنتی ساسانیان بود که توسط اردشیر بابکان (۱۸۰-۲۴۲ میلادی) تأسیس شد. این شهر با پیشینهای کهن و تاریخی در کنار طبیعت بکر و شگفتانگیز و دهها جاذبه تاریخی و طبیعی مقصدی جذاب برای گردشگران است. در دوره ساسانیان این شهر گور نامیده میشد و با معماری مدور طراحی شده است. سرزمین فیروزآباد قرنهاست که محل زندگی عشایر قشقایی بوده است و ملاقات به عشایر و آشنایی به سبک زندگی آنها میتواند از جذابیتهای سفر به فیروزآباد در سفر شیراز شما باشد. کاخ اردشیر بابکان، قلعه دختر، نقشبرجسته اردشیر اول و بقایای شهر گور از مکانهای دیدنی فیروزآباد هستند. مجموعه ساسانی فیروزآباد بهعنوان یکی از میراث جهانی ایران در یونسکو به ثبت رسیده است. برای سفر به فیروزآباد از شیراز میتوانید با خودرو شخصی یا مینیبوس به این شهر سفر کنید؛ اما باتوجهبه وجود جاذبههای خارجازمسیر توصیه میکنیم با خودرو شخصی یا کرایه اتومبیل به بازدید از جاذبهها و آثار فیروزآباد بروید.
کاخ سروستان
کاخ سروستان از میراث جهانی ایران که در یونسکو به ثبت رسیده است در استان فارس و در ۹۰ کیلومتری شیراز قرار دارد و در زمان بهرام گور ساسانی در قرن پنجم میلادی ساخته شده است. آخرین بررسیهای باستانشناسی در کاخ سروستان نشان میدهد که این مجموعه ساسانی در بهترین روزهای آبادانی خود حدود ۳۰ هکتار وسعت داشته است. کاخ سروستان با استفاده از مصالحی چون سنگ، آجر و گچ ساخته شده است. نمای اصلی بنا در ضلع جنوبی قرار دارد که شامل یک ایوان مرکزی و دو ایوان در اطراف است. ایوانی مربعشکل به طول و عرض ۱۳ متر و ارتفاع ۱۸ متر در قسمت مرکزی کاخ ساخته شده که به تالار اصلی و حیاط منتهی میشود. قسمت شمالی بنا با چند پله به محوطه بیرونی کاخ و قسمت جنوبی به ایوان فرعی دیگری منتهی میشود. ایوان بزرگ شرقی به تالار مرکزی و سایر قسمتهای بنا متصل است. همچنین در دو طرف این بنا دو اتاق باریک با طاق گهوارهای وجود دارد که در مقابل هم قرار ندارند. علاوه بر این، ستونها وظیفه حفاظت و مهار سقف را بر عهده دارند. برای سفر از شیراز به کاخ سروستان باید از جنوب شرق شیراز از کنار دریاچه مهارلو عبور کرده و به سمت سروستان بروید.
دریاچه مهارلو
دریاچه نمک مهارلو در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار دارد. این دریاچه در همسایگی روستایی قدیمی به همین نام قرار دارد. کاروانسرای روستای مهارلو یکی از توقفگاههای کاروانهایی بود که از شیراز به سمت جزایر خلیجفارس از جمله جزیره هرمز حرکت میکردند. در بهار انواع پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو در اطراف این دریاچه هستند و زمان بسیار خوبی برای پرندهنگری و بازدید از دریاچه است. دریاچه نمک شیراز را دریاچه صورتی نیز مینامند. تبخیر آب در این دریاچه در تابستان بسیار زیاد است. این تبخیر شدید باعث افزایش شوری این دریاچه شده که باعث تکثیر نوع خاصی از جلبک دریایی قرمز شده است. رشد و تکثیر بیش از حد این جلبک در دریاچه صورتی مهارلو باعث قرمزشدن آب شده است. امکان قایقسواری در سالهای پرباران نیز در این دریاچه وجود دارد. در کنار دریاچه مهارلو در روستای مهارلو اقامتگاه بومگردی مهارلو با امکان رزرو قبلی نوشیدنی و غذا برای مسافران مهارلو وجود دارد و چشمه آبدرمانی روستا و کوه مهارلو در شمال روستا از جاذبههای این منطقه در سفر شیراز است. در صورت سفر از شیراز به کرمان یا بندرعباس یا جزایر خلیجفارس میتوانید توقفی در کنار دریاچه نمک شیراز و در روستای مهارلو داشته باشید.
وسایل نقلیه عمومی در شیراز جهت شیرازگردی
مترو شیراز
خط مترو شیراز این امکان را به مسافران و گردشگرانی که به شیراز سفرکردهاند این امکان را میدهد که از فرودگاه شیراز در جنوب شرقی شهر شیراز به مرکز شیراز نظیر چهارراه زند، بازار وکیل و فلکه ستاد بروند و امتداد این خط مترو به شمال غربی شیراز در منطقه معالیآباد میرسد و در مسیر در مناطقی نظیر زرگری و قصر دشت نیز ایستگاه دارد.
اتوبوسهای عمومی شیراز
در شیراز اتوبوسهای عمومی در مناطق مختلف شهر ایستگاه و مسیر عبور دارند.
تاکسیهای اینترنتی شیراز
در سفر شیراز میتوانید اپلیکیشنهای موبایل خود استفاده کنید و با استفاده از تاکسیهای تلفنی به مناطق مختلف شیراز رفتوآمد کنید.
دوچرخهسواری
در بعضی از خیابانهای مرکزی شیراز و مسیرهای سرسبز مسیر ویژهای جهت دوچرخهسواران در نظر گرفته شده است. دوچرخهسواری در بافت تاریخی و میانی شیراز نیز میتواند تجربه جذابی در شیرازگردی شما باشد.
پیادهروی
پیادهروی برای بازدید از مناطق تاریخی و مرکزی شیراز میتواند تجربه دلپذیری باشد. برخی از این مناطق در سالهای اخیر سنگفرش شدهاند.
رستورانهای شیراز
در شیراز رستورانها و کافیشاپها و قهوهخانههای متنوعی وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از:
رستوران وکیل
ساختمان این رستوران و کافه در ابتدا بخشی از مجموعهای بود که کریمخان زند در زمان پایتختی شیراز تأسیس کرد، اما در زمان پهلوی بازسازی شد و مکان مهمی برای اجرای تئاتر، نمایشهای آیینی و برنامههای هنری در شیراز شد. این بنا در سالهای اخیر مجدد بازسازی شد و اکنون غذاهای ایرانی را برای گردشگران ایرانیان و خارجی در شیراز ارائه میدهد.
آدرس: شیراز، خیابان طالقانی تلفن: ۰۷۱۳۲۲۳۰۸۸۴
رستوران خانه پرهامی
این رستوران و کافه در خانهای قدیمی در محله گود عربان شیراز تأسیس شده است و با کمی پیادهروی در بافت تاریخی شیراز میتوانید از خدمات آن استفاده کنید. خانه پرهامی از مراکز فعال رویدادهای خوراک در شیراز است. در زمان بازدید از مسجد نصیرالملک و بازدید از بافت تاریخی شیراز میتوانید وعدهای از غذای خود را در این رستوران تجربه کنید.
آدرس: شیراز، خیابان لطفعلیخان زند، روبروی مسجد نصیرالملک کوچه ۳۶ تلفن: ۰۷۱۳۲۲۳۲۰۱۵
کافه سنتی فروغ مهر شیراز در هتل فروغ شیراز
این هتل که در حیاط و بالکن هتل سنتی فروغ مهر شیراز بخشی از خانه تاریخی فروغالملک واقع شده است، مکانی مناسب برای نوشیدن قهوه یا چای است. کاشیکاریهای خیرهکننده و فضای بوتیک این کافه روباز با منظره بافت تاریخی و کوههای اطراف شیراز فضایی دلپذیر را ایجاد کرده است. اگر پیادهروی در محله میدان شاه شیراز را در برنامه سفر به شیراز خود دارید میتوانید کافیشاپ هتل فروغ سری بزنید.
آدرس کافه فروغ : شیراز، چهارراه پیروزی، خیابان شهید دستغیب، کوچه چهارم (گذر تاریخی سنگ سیاه)، بعد از آرامگاه بیبی دختران تلفن: ۰۷۱۳۲۲۲۵۸۷۷
رستوران کافه بام بی بی شیراز در اقامتگاه سنتی بی بی شیراز
کافه بیبی بر بام خانهای قاجاری مقابل بقعه بیبی دختران شیراز واقع شده است و گنبد زیبای این بقعه ایلخانی و فضای بافت تاریخی شیراز فضای دلپذیری به این کافه داده است.
آدرس کافه بام بی بی : شیراز، چهارراه پیروزی، خیابان شهید دستغیب، کوچه چهارم (گذر تاریخی سنگ سیاه)، بعد از آرامگاه بیبی دختران تلفن: ۰۷۱۳۲۲۴۸۶۹۸
هتلهای شیراز
هتل سنتی فروغ شیراز
آدرس هتل فروغ: شیراز، چهارراه پیروزی، خیابان شهید دستغیب، کوچه چهارم (گذر تاریخی سنگ سیاه)، بعد از آرامگاه بیبی دختران تلفن: ۰۷۱۳۲۲۲۵۸۷۷
اقامتگاه سنتی بی بی شیراز
آدرس اقامتگاه بی بی: شیراز، چهارراه پیروزی، خیابان شهید دستغیب، کوچه چهارم (گذر تاریخی سنگ سیاه)، بعد از آرامگاه بیبی دختران تلفن: ۰۷۱۳۲۲۴۸۶۹۸
صنایع دستی و سوغاتی شیراز
نان یوخه، کلوچه مسقطی، آبلیمو، خاتمکاری، منبتکاری و فرشهای عشایری و گبه از سوغاتیهای رایج شیراز هستند.
خوراکیها و غذاهای سنتی شیراز
غذاهای محلی شیراز با دستورالعملهایی که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند دارای تنوع زیادی هستند. وجود شیخ اطعمه و دیوان اشعار او در باب خوراکی که در ادبیات فارسی کمنظیر است خود گواهی بر قدمت و اهمیت خوراکی و آشپزی در تاریخ شهر شیراز است. کلام پلو و آش کارده از غذاهای سنتی شیراز هستند که احتمالاً نام آنها را بیشتر شنیده باشید. آبگوشت و کباب نیز از رایجترین غذاهای استان فارس هستند. فالوده شیراز از جمله خوراکیهایی است که در شیراز باید تجربه کنید. برخی میوههای شیراز نظیر انگور آن شهرت جهانی دارد.
نقشه شیراز
برای مسیریابی در زمان رانندگی در شیراز یا پیادهروی در بافت تاریخی، بافت میانی یا مناطق مدرن شیراز پیشنهاد ما استفاده از گوگلمپ یا نرمافزار مسیریابی بلد برای بهینهکردن تجربه سفر خود در زمان شیرازگردی و در سفر به شیراز است. زیرا در کنار بررسی نقشه میتوانید تصاویر و نکاتی را که دیگر مسافران یا شیرازیها بر روی این نقشهها ثبت کردهاند را در نظر بگیرید و از ترافیک در مسیرها نیز اطلاع داشته باشید.
تور شیراز پذیراگشت
در صورتی که می خواهید از تجربه شرکت پذیراگشت پارس شیراز و راهنماهای محلی شیراز در انجام تورهای شیراز گردی شامل تورهای روزانه شیراز به شکل گروهی و اختصاصی بهره مند شوید می توانید از به بخش تورهای شیراز مراجعه کنید.
تور شیراز |
مدت زمان |
زمان اجرای تور |
برنامه تور |
قیمت تورهای شیراز |
۴ ساعت | تور روزانه شیراز |
آرامگاه حافظ، باغ ارم، مسجد نصیرالملک، نارنجستان قوام، بخشی از بافت تاریخی شیراز |
۵۵۰۰۰۰۰ ریال | |
تور تخت جشمید |
۵ ساعت |
تور روزانه تخت جمشید از شیراز |
تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب |
۵۰۰۰۰۰۰ ریال |
۹ ساعت |
تور روزانه پاسارگاد از شیراز |
پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم و نقش رجب |
۷۰۰۰۰۰۰ ریال |
|
۵ ساعت |
تور روزانه شیراز |
باغ ارم، باغ دلگشا، باغ عفیف آباد، باغ جهان نما |
۶۵۰۰۰۰۰ ریال |
|
۵ ساعت |
تور روزانه شیراز |
عمارت فروغ الملک شامل موزه مشکین فام و هتل فروغ مهر، نارنجستان قوام، عمارت زینت الملک، بازدید از خانه ای مسکونی در بافت تاریخی شیراز |
۴۵۰۰۰۰۰ ریال | |
۵ ساعت | تور روزانه شیراز | مسجد مشیر، عمارت فروغ الملک، بقعه بی بی دختران، بقعه سید تاج الدین غریب، بازارچه دروازه کازرون | ۱۵۰۰۰۰۰ ریال | |
تور شاعران شیراز |
۵ ساعت |
تور روزانه شیراز |
مقبره حافظ شیرازی، مقبره سعدی شیرازی، مقبره خواجو کرمانی، مقبره حلاج اطمعه در چهل تنان |
۵۵۰۰۰۰۰ ریال |
۳.۵ ساعت |
تور روزانه شیراز |
مقبره حافظ شیرازی، مقبره سعدی شیرازی، مقبره خواجو کرمانی، مقبره حلاج اطمعه در چهل تنان |
۱۵۰۰۰۰۰ ریال |
|
تور گنبدهای شیراز |
۵ ساعت |
تور روزانه شیراز |
حرم شاهچراغ، آرامگاه میر محمد، بقعه علی بن حمزه، بقعه آستانه سید علاالدین حسین، بقعه بی بی دختران |
۳۵۰۰۰۰۰ ریال |
تور شیرینی گردی شیراز | ۵ ساعت | تور روزانه شیراز | شیرینی نون یوخه، کلوچه مسقطی، قنادیهای قدیمی شیراز | ۳۰۰۰۰۰۰ ریال |
۷ ساعت |
تور روزانه شیراز |
کلم پلو شیرازی، شکر پلو، آموزش آشپزی، صرف شام |
۷۰۰۰۰۰۰ ریال |